Over het verschil tussen de markt en Marktplaats

haagsemarkt

De Haagse Markt bestaat ruim 80 jaar. Met jaarlijks 3 miljoen bezoekers en zo’n 350 ondernemers is het de op één na grootste openlucht markt van Europa, De gemeente Den Haag stuurde ons de afgelopen maanden op pad om via interviews en portretten te onderzoeken wat het vandaag de dag voor ondernemers betekent om op de markt te staan. Ter gelegenheid van het jubileum heeft de gemeente ons daar een prachtig boekje van laten maken.

We voerden tientallen gesprekken. Over het verschil tussen de markt en Marktplaats, bijvoorbeeld, en hoe je je met een marktkraam staande houdt in een online-wereld. Over de Primark en de Action, die het winnen op prijs, maar niet op service en sfeer. Over hoe standwerkers hun verkoopstrategie aanpassen aan een internationaal publiek dat voor een flink deel het Nederlands niet machtig is. En over de bijzondere samenleving-in-het-klein, die hier – ingeklemd tussen de soms grimmige ‘krachtwijken’ Schilderswijk en Transvaal – vier dagen per week vorm krijgt.

Willem Bos, die al 40 jaar met outlet-sportartikelen op de Haagse Markt staat, zegt het zo: “Mensen op de markt zijn niet anders, maar ze voelen zich wél anders. Verschillen tussen bijvoorbeeld culturen vallen hier weg: je springt met z’n allen in hetzelfde zwembad. Wat dat betreft is de sfeer hier goed, een heel ander klimaat dan wat je hoort uit de krant of de televisie.” Appie el Massaoudi is opgegroeid op de Haagse Markt en is oprichter van Ap’s Services, het leer-werkbedrijf dat de markt schoon en netjes houdt. Zelfs de lastigste jongens uit Transvaal en Schilderswijk leren er wat werken is en krijgen een serieuze kans op een betere toekomst. “De markt is een ontmoetingsplek, waar iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Appie. “Je kunt je kleden zoals je wilt, moslim, jood, christen, iedereen leeft en werkt hier met elkaar. Ik heb altijd gedacht: als het op die twintigduizend vierkante meter van de Haagse Markt kan, dan kan het in de rest van Nederland ook.”

Kom daar maar eens om, op Marktplaats.

Heerlijk project om te mogen doen. Mooie interviews – soms hilarisch Haags, soms ook aangrijpend – en een geweldige samenwerking met fotografe Renske Derkx, en designers Monique Pouw en Roos van Osnabrugge